• Super Vision
  • Posts
  • Playgrounds for AI - doen, leren en luisteren met andere makers

Playgrounds for AI - doen, leren en luisteren met andere makers

Hi 👋 lezer,

Deze week hou ik het kort (qua tekst). Want die moeten er ook weleens tussenzitten. Heerlijk, als je je eigen format bepaalt 😉.

In deze brief tip ik:

  1. Een podcast - over (fake) kunst en AI, met flink wat theater;

  2. Vier (creative playground) tools - voor tekst, beeld en geluid;

  3. Twee calls - voor deelname aan hackathon of Sprint;

  4. Twee gratis online live-events - om te leren van andere makers.

Veel plezier met luisteren, experimenteren en leren.

Groet, Laurens

1. Podcasttip: Mysterie v/d Diriyah Star Night

Ik moest er voor overstappen naar Podimo, maar dan heb je ook wat: een podcast van Lex Boon, waarin deze journalist op zoek gaat naar het ontstaansverhaal achter een Saoedisch schilderij van een Nederlandse, hedendaagse kunstenaar...

Die kunstenaar is Jeroen van der Most, die vaak AI toepast bij zijn werk. Boon legt in aflevering drie pas uit waar het bij het werk van Van der Most om draait. #nospoilers.

Een aanrader als je van podcasts, waargebeurde bizarre verhalen houdt EN meer over (het werk van) Jeroen van der Most wilt weten:

Kunstenaar Jeroen van der Most leest in een Saudische krant dat zijn schilderij voor 3,2 miljoen dollar is verkocht. Alleen… het schilderij is niet van hem en het geld staat ook niet op zijn rekening. Hij schakelt de hulp in van journalist Lex Boon. Wat is hier gebeurd?

2. Vier (creative playground) tools

Hier vier verschillende tools om eens lekker mee te experimenteren deze decembermaand:

1. Fermat

Je krijgt een blank canvas (net als bij Miro, Mural en al die anderen), waarin knoppen voor GPT-3, Stable Diffusion en DALL-E al zijn ingebakken.

Zo genereer je snel en eenvoudig tekstideetjes en bijbehorende beelden. Handig voor brainstorms en tijdens live-action concepting met je team. Dit maakte ik, oftewel... dit genereerde mijn twee clicks:

Unstuck your brainstorming with AI on a spatial canvas.

2. Voice.ai

Deze tool, waarmee je je stem realtime binnen games en online meetings in allerlei celebrities en typetjes kunt veranderen, liet Vriend van de Brief Erik me vorige week zien. Waanzinnig, spannend en - toegegeven- een beetje scary:

Voice AI Voice Changer lets you change your voice in real-time for games like: Among UsWorld of WarcraftMineCraftCS:GOLeague of Legends and applications including: DiscordSkypeGoogle MeetZoomWhatsApp, and practically every other Windows app or client!

3. KREA — create better prompts.

Ik weet het, hier zijn er ondertussen ook al tientallen van, maar deze is snel en simpel. Wat KREA voor je doet? 'Explore millions of AI generated images and create collections of prompts.'

4. SOOT.COM

Eerlijk gezegd is het me nog tamelijk onduidelijk wat je allemaal zou kunnen met SOOT, maar het ziet er in ieder geval spectaculair uit. Zelf claimen ze 'visual filesystem for creative work' te zijn:

'Find everything. Organize your world by shape and color at 30,000 images a second'

Freaking the frame of personal computing

3. Twee events

Wat als je tv-programma's niet meer in een studio maakt, maar in digitale werelden zoals we die kennen van games? 

In twee dagen creëren de gecombineerde teams een prototype of concept voor hun samenwerking. Deze worden gepitcht aan een professionele jury. Het winnende team maakt kans op doorontwikkeling van hun concept door middel van een validatie i.s.m NPO Innovatie.

Interesse om mee te doen? Meld je aan via dit formulier.

Ben je een 'motivated scholar'? Meld je dan aan voor de Digital Methods Winter School and Data Sprint 2023, van 9 -13 januari 2023.

The Digital Methods Initiative (DMI), Amsterdam, is holding its annual Winter School on the 'Use and Misuse of Open Source Intelligence (OSINT)'. The format is that of a (social media and web) data sprint, with tutorials as well as hands-on work for telling stories with data.

Een tip van Vriend van de Brief Ezra:

AI and the personalisation of audio.

  • What role does AI, ML and personalisation play in audio production?

  • How could cutting-edge technology platforms revolutionise broadcast audio?

  • How will it democratise production and communication for content creators and consumers?

  • How will personalisation affect the lives of our audience, and can it stray too far?

With speakers from software companies, broadcasting and academia.

Twee dagen lang case studies, keynotes and tips & tricks, on 'using AI to make journalism better. Together.'

✅ Dat was 'm weer.