- Super Vision
- Posts
- Nieuwe mens-machine relaties
Nieuwe mens-machine relaties
Hi, deze week wil ik het met je hebben over de nieuwe relaties die we hebben en krijgen met machines. En laat ik maar meteen weer met de deur in huis vallen:
We zijn verkeerd voorbereid op een toekomst met AI.
Niet mijn tekst, maar die van New York Times auteur Kevin Roose. In zijn boek Futureproof, een soort 21e eeuwse survival gids, vertelt Roose hoe we ons best wel gedragen en ontwikkelen, aan de hand van 9 regels. Of je nu een optimist of pessimist bent, dit werk is een aanrader voor iedereen. Ik las het boek een aantal maanden geleden en, toegegeven, het beangstigde me in eerste instantie. Ik moest er ook afgelopen week weer aan denken toen Jasper Bunskoek van RTL Nieuws een gastpresentatie gaf over hun geautomatiseerde nieuwsrobot, aan de deelnemers van de driedaagse introductiecursus AI in de praktijk. Maar daarover straks meer.
In deze editie ...
Deel ik een aantal lessen met je die ik leerde uit Futureproof, vertel ik je hoe ze bij RTL denken over het automatiseren van nieuws en link ik naar een artikel over moderne marketeers die automation hebben omarmd.
Veel leesplezier weer, en succes met het verkennen van je eigen futureproofness. Vriendelijke groet, Laurens Vreekamp.
Volgende week behandel ik AI + UX.
AI is everywhere. Jobs are being automated. Algorithms run our life. What are you doing about it?
1. Wat betekent 'futureproof' zijn?
Kevin Roose zet in zijn boek uiteen hoe we ons steeds meer zijn gaan gedragen als robots. We hebben onszelf aangeleerd om hyperefficiënt met tijd om te gaan, zoveel mogelijk productief en effectief te willen zijn in ons werk en we proberen ook privé onze keuzes zoveel mogelijk te optimaliseren / maximaliseren. (Ik ken mensen die daar met trots over tweeten 🙄).
Dit is, zo beweert Roose, een verloren strijd tegen onszelf. Het leidt tot burn outs, teleurstellingen en maakt jou en de mensen om je heen ongelukkig. Als je het al niet verliest van jezelf, dan verlies je het uiteindelijk wel van een machine of automaton.
Wat je dan wel zou moeten doen? Werk dat verrassend, sociaal of schaars is. Een van de negen regels die hierbij hoort is die van de 'handprints'.
Leave handprints
Roose stelt op een gegeven moment een intrigerende vraag:
Waarom is een keramieken vaas eigenlijk zoveel duurder dan een Amazon Echo of Google Home?
Het antwoord: een keramieken vaas heeft een 'handprint'. In de psychologie bestaat er zoiets als de 'effort heuristic': dingen waarvan we denken dat mensen er hard voor hebben gewerkt, vinden we meer waard. Het is niet toevallig ook een van de krachten van IKEA.
Don't become an Endpoint
Een andere regel van Roose is: wordt geen eindpunt. Hiermee bedoelt hij banen die voor het grootste deel bestaan uit handelingen waarbij resultaten van het ene digitale proces worden overgeheveld naar een ander digitaal systeem. Bijvoorbeeld wanneer je je online bestelde pakketje bij een ophaalpunt laat bezorgen. Het is een kwestie van tijd voordat dit soort banen en taken worden weg geautomatiseerd. De miljarden-industrie die zich bezighoudt met dit soort specifieke oplossingen, is die van de RPA: Robotic Process Automation. Veel van die processen waren altijd al onzichtbaar en/of oninteressant, dus het valt ons niet op dat ze worden geautomatiseerd. Maar al die RPA's samen zorgen er wel voor dat we steeds minder ziekenhuismedewerkers, juristen, accountants en administrateurs nodig hebben. En uiteindelijk zullen ook Thuisbezorgd, Uber en PostNL ons, ons eten en onze spullen willen vervoeren zonder tussenkomst van de huidige endpoints: de fietsers en chauffeurs.
2. Wie werken er al met automatisering?
Jasper Bunskoek en zijn team bij RTL hebben heel uitvoerig uitgezocht en bepaald waarvoor ze machines wel inzetten en vooral ook waarvoor niet. Het belangrijkste uitgangspunt hierbij is een hele menselijke: het nieuws dichtbij brengen. RTL hanteert hierbij de principes 'toegankelijk', 'begrijpelijk' en 'goed te volgen'.
Met hun zogeheten Automatische Data Artikel Machine (ADAM) publiceren ze bij RTL, op basis van geverifieerde data en uitvoerige geteste sjablonen, met een schier onmenselijke snelheid en op grote schaal artikelen. Hierdoor kan de redactie:
leesbare verhalen maken op basis van data in spreadsheets;
lezers bedienen in regio's die normaliter underserved worden (ja, zelfs in het kleine Nederland);
nieuws meer gepersonaliseerd en relevanter maken voor de lezer;
nieuwe informatie bieden aan lokale spelers zoals journalisten, raadsleden en burgers.
Zoals Bunskoek hierover zegt:
"De data is er al; zonde als het niet bij de juiste mensen kan komen."
ADAM is bij RTL Nieuws sinds 2019 de meest productieve collega: de machine heeft meer dan 10.000 artikelen gegenereerd, met onderwerpen als verkeersongevallen, criminaliteit en verkiezingsuitslagen. ADAM is zeker geen vervanging voor redacteuren. Het zijn de mensen - journalisten- die bepalen welke informatie relevant is, voor wie, in welke vorm en met welk verhaal. Dit in combinatie met de schaal en de snelheid die automatisering biedt, maakt dat ADAM zo slim en relevant wordt ingezet.
Futureproof marketing
Wanneer je denkt dat je als marketeer of strateeg nog wel aan de goede kant van de automatisering-streep zit, think again! Neem hieronder de case van L'Oréal eens door. Hun online campagnes worden realtime en automatisch aangepast of zelfs beëindigd o.b.v. trends en gedragssignalen die zijn opgepikt door hun AI.
CEO Thomas Nuss from German agency Eprofessional outlines how marketers can use the next level of automated marketing solutions to deliver results.
3. Wat kan ik nu al doen?
Soms vraag ik me af waar ik mijn boekhouder nog voor betaal aangezien ik zelf alles online bijhoudt in het door hem aangeboden systeem. Maar als ik hem om advies vraag over verlegde BTW na de Brexit heb ik binnen twee uur een belletje of mailtje terug. Dat 'ie nog semi-handmatig BTW aangiftes voor me doet komt waarschijnlijk vooral door de systemen van de Belastingdienst. Boekhouder Bram wordt volgens mij geen endpoint. Hij is fijn menselijk, vriendelijk en kundig, blijft up-to-date qua vakgebied en is prettig en helder in zijn communicatie. Hij begrijpt zijn doelgroep en kent hun professionele doch creatieve context. Be like Bram, en er kan je minder snel iets gebeuren.
Om je voor te bereiden op een leven met AI, robots en verregaande automatisering, geven ontwikkelaars, makers, denkers en academici vaak deze vier zaken als advies:
1. Educate yourself: ontwikkel zelf een mate van algorithmic literacy, door actief te gaan (bij)leren over AI en machine learning. 👉🏽 Doe ook het testje bij Further Reading.
2. Leer samenwerken met AI: zie het als een intelligent soort dier. Kevin Roose schrijft:
We need to be realistic about what AI can and can’t do, and be really careful before we start turning important tasks over to machines that might not be ready to handle them.
MIT-onderzoeker Kate Darling heeft hier een heel boek aan gewijd: ‘The New Breed: What Our History with Animals Reveals about Our Future with Robots.
3. Benut je menselijkheid. Bedenk welke onderdelen van je werk en talent relatief makkelijk zijn om te zetten in digitale bits of uit te voeren door een robot. Wees eerlijk en realistisch terwijl je dat lijstje opstelt en doorneemt. Bedenk daarna wat jouw 'keramieken vaas' is.
4. We hebben nieuwe regels nodig. De impact van AI is potentieel zo veelomvattend dat we er vrijwel in elke fase, in elk onderdeel van ons leven mee te maken (kunnen) krijgen, expliciet of indirect. De EU heeft ondertussen naast de GDPR-wetgeving (in Nederland: AVG) een juridisch framework in de maak: New rules and actions for excellence and trust in AI
Een van de unacceptable risks die daar in geformuleerd zijn:
AI systems considered a clear threat to the safety, livelihoods and rights of people will be banned. This includes AI systems or applications that manipulate human behaviour to circumvent users' free will (e.g. toys using voice assistance encouraging dangerous behaviour of minors) and systems that allow ‘social scoring' by governments.
Robots op het strand - de conclusie
Voor je het weet liggen de robots op het strand… En wat ben jij dan aan het doen? Investeer in de meest wezenlijke, menselijke aspecten van je werk. Kijk wat je kunt verbeteren aan je pitch- en klantgesprekken. Welke illustratie en kop passen nu echt bij dit onderwerp, deze tijd en je beoogde doelgroep? Hoe kun je de inzichten uit je user research nog beter implementeren in je creatieve proces? Probeer deze (en andere) vragen zo menselijk mogelijk te beantwoorden, en je zult futureproof zijn.
✅Dit was 'm weer. Tot volgende week!
Further reading & doing
MIT onderzoeker Human-robot interaction en auteur van ‘The New Breed: What Our History with Animals Reveals about Our Future with Robots
Human vs AI Test: Can We Tell the Difference Anymore?