• Super Vision
  • Posts
  • Grondverf, hulpstukken en een Wehkampknop - Hoe AI'ers schrijvers helpen

Grondverf, hulpstukken en een Wehkampknop - Hoe AI'ers schrijvers helpen

Hi πŸ‘‹ lezer,

Dank voor de leuke reacties op de laminaatbrief van vorige week.

Dit is de laatste editie die je krijgt in 2022, en de laatste 'powered by' nieuwsbriefdienst Revue. Twitter trekt er de stekker eruit πŸ™€ Maar, tbh, prima om dat sinking ship te verlaten. Wel balen voor Martijn.

Deze week: een interview en een AI-discussiehulpstuk

Ik belde met Sjoerd de Kreij, mede-oprichter en -bouwer van de nieuwe Nederlandstalige AI-schrijfassistent Schrijven.ai. Hij vertelt over 'de Wehkampknop', ervaringen met testgebruikers en over plannen voor de toekomst: wanneer gaan ze ChatGPT implementeren?

Eindelijk las ik de Medium-post van m'n favoriete Zweedse AI'er, Agnes Stenbom. Met nog een Deen en een Noor deelt ze handige hulpstukken voor discussies over gebruik van AI binnen nieuwsorganisaties. Ik geef je de highlights.

Wens ik je voor de laatste keer dit jaar veel plezier. ⏱ 7 minuten. Alvast fijne laatste weken van '22 en goede eersten van '23!

Groet, Laurens

1. Interview met Sjoerd de Kreij van Schrijven.ai

"Nederlandse schrijvers en journalisten vinden Nederlandstalige AI-tools gewoon fijner."

Het is een van de redenen waarom Sam Baud en Sjoerd de Kreij (die beiden tot november dit jaar bij DPG Media werkten) hun tool - schrijven.ai - hebben gebouwd, vertelt Sjoerd aan de telefoon.

Wat kun je met schrijven.ai?

Volgens hem is de belangrijkste use case voor zijn tool het schrijven van langere stukken. Je voert straks bijvoorbeeld je outline van je tekst (of een kladversie) in schrijven.ai in en de assistent geeft je alvast een verder uitgeschreven versie.

Je kunt daarnaast ook interviewvragen laten bedenken door de assistent, inleidingen bij artikelen genereren en samenvattingen en teksten voor social media creeren. Ook biedt schrijven.ai hulp bij brainstorms.

AI voor het ruwe voorwerk

Het is volgens De Kreij de bedoeling dat de schrijver de gegenereerde tekst als inspiratie of het ruwe voorwerk ziet, niet als magische knop die automatisch stukken voor je schrijft. Eerder "dat je je stuk met schrijven.ai in de grondverf zet."

"Vijf manieren om geld te besparen"

Een andere toepassing is hulp bij het schrijven van 'evergreen' content. Stukken met titels als 'Vijf manieren om geld te besparen' werk je snel en goedΒ uit met schrijven.ai, vertelt Sjoerd.

Voor wie is schrijven.ai primair bedoeld?

Volgens hem heeft zijn assistent al een vaste basis bij journalisten van o.a. NOS en Mediahuis. Er komen sinds vorige week zo'n 100 nieuwe aanmeldingen per dag bij.

Sam en Sjoerd (zo staat op Emerce te lezen) onderzochten wat een journalist of tekstschrijver nodig heeft tijdens het proces. Vervolgens bestudeerden ze de inhoud van stukken, zoals koppen, inleidingen en conclusies. Die informatie gebruikten ze om eigen modellen mee te trainen.

Sjoerd legt aan de telefoon uit wat het voordeel is wat betreft die eigen training:

"We hebben schrijven.ai gefinetuned op echt puur Nederlandse content, die we hebben gescraped van Nederlandse mediabronnen."

Hierdoor is de tool primair georienteerd op, en getraind met uitsluitend Nederlandstalige teksten. Dat betekent overigens nog niet dat je met schrijven.ai aan je zijde alle journalistieke taken binnen het Nederlandse taalgebied te lijf kan gaan.

Wat schrijven.ai niet doet? Bronnenonderzoek!

De Kreij is resoluut als het gaat om wat je met zijn tool niet kan: bronnenonderzoek. Het is sowieso iets dat taalmodellen als GPT-3 of toepassingen daarop gebaseerd zoals ChatGPT niet kunnen.

Op de vraag waarom licht Sjoerd toe dat schrijven.ai namelijk ook gebruikmaakt van GPT-3 van OpenAI. (Inmiddels kennen lezers van deze brief OpenAI vooral van DALLE-2 en ChatGPT.)

Afgesteld op het Nederlands

Het viel Sjoerd en Sam op dat bestaande AI-schrijfassistenten vooral gericht bleken op andere, grotere talen. De Kreij: "De Nederlandse output was nog niet heel goed."

Ook bij schrijven.ai bleek na testen dat die output, het resultaat, beter kon. Sjoerd vertelt dat testgebruikers soms gekke interpunctie tegenkwamen, woorden aan elkaar zonder spatie en Dunglish: het gebruik van Engels en Nederlands door elkaar.

Recente update: nieuwe features, meerdere talen

Sinds gisteren, woensdag 14 december, is dat hopelijk verholpen en is de tool vooral onder motorkap verder verbeterd en uitgebreid. Er zijn nieuwe features bijgekomen, zoals 'positief reframen', en je kunt nu schrijven in meerdere talen.

In de nabije toekomst

Er staan veel nieuwe ideeen op de roadmap van schrijven.ai, waarvan sommige al kunnen worden getest. Zo kunnen grotere klanten (met een minimum aantal pro-abonnementen) de te genereren tekst de eigen tone-of-voice te laten aannemen. Zo moet een NOS-gebruiker beduidend ander resultaat krijgen dan eentje van de Volkskrant. Volgens Sjoerd wordt hiermee al getest met Wehkamp, voor het schrijven van productteksten volgens specifieke brand guidelines; "de Wehkamp-knop."

En... Schrijven.ai + ChatGPT?

Sjoerd geeft aan dat toevoegen van ChatGPT binnen de assistent op het wensenlijstje staat. Op de vraag of dat gaat lijken op de manier waarop Lex dit doet, moet hij toegeven dat hij die tool niet kent, maar deze zeker gaat bestuderen.

Schrijven met AI-assistant Lex terwijl je on the side researchvragen stelt.

Voordat een dergelijke AI-powered onderzoeksassistent binnen schrijven.ai wordt geimplementeerd, is er nog een belangrijke hobbel te nemen, vertelt De Kreij. Gebruikers dienen wel te begrijpen dat zowel GPT-3 als ChatGPT niet up-to-date zijn met de allerlaatste informatie of data. Sjoerd:

"Taalmodellen zoals GPT-3 hebben geen toegang tot internet."

Het lijkt een beetje een gekke uitspraak, maar klopt wel degelijk. Dit soort modellen zijn getraind op data die eerder van het web is gehaald, en dus zeker niet actueel. Daarom 'weten ze' bijvoorbeeld niet, ik noem maar wat, dat Marokko gister tijdens de halve finale van het WK-voetbal van Frankrijk heeft verloren.

Tot slot: 'Impact AI in het algemeen onderschat'

Sjoerd voorziet dat AI een 'groot onderdeel van ons leven zal gaan uitmaken. De impact wordt nog onderschat."

Ik ben wel benieuwd welke impact jij verwacht van tools als deze...

2. Eerste hulp bij AI-discussies op de redactie

De 'Nordic Journalism AI'ers' Agnes Stenbom, Kasper Lindskow and Olle Zachrison riepen onlangs op om op redacties breder en betere discussies te voeren over het (transparant) gebruiken van AI.

Framework for facilitating discussions on AI transparency in news; by Agnes Stenbom, Kasper Lindskow and Olle Zachrison

Als hulpmiddel voor die discussies ontwikkelden ze bovenstaand (ogenschijnlijk eenvoudige) framework.

Het gebruik lichten de framework-bedenkers als volgt toe:

'First, we must consider the editorial risks associated with the use of AI. We find that it is good to make a distinction between legal risks (which cannot be negotiated) and β€˜pure’ editorial risks. Sometimes they overlap, but there are certainly cases where a specific AI usage can create editorial risks that would not be a formal legal liability.

A bad cluster of AI recommendations, or serious mistakes committed by machine translation can cause brand damage without any legal overstepping.'

Impact on the user experience

'Secondly, we must consider the impact on the user experience. Is the user getting a different type of media experience because of the use of AI, or are we using the technologies in purely newsroom-facing processes, e.g. by making existing processes more efficient through automation?'

Als journalist werken met AI?

Vermeld dan het volgende, zeggen de schrijvers:

  • Tell users that an AI system is being used (basic visibility)

  • Describe how the AI system makes decisions (technical visibility)

  • Explain individual decisions made by the AI system

  • Enable users to directly affect individual decisions

Lees het hele stuk hier:

On October 4th 2022 the Norwegian public broadcaster NRK published a standard-looking article about energy prices. However, the credentials for the associated image were not of your average…

βœ… Dit was 'm voor 2022. Tot volgend jaar. Doei!