• Super Vision
  • Posts
  • Fake the facts, AI beeldmanipulatie - Super Vision #23

Fake the facts, AI beeldmanipulatie - Super Vision #23

Hi lezer 👋,

Ben je geïnteresseerd in het toepassen van AI om niet-bestaand beeld te creëren? Of om op een eenvoudige manier bestaand werk te manipuleren? Of juist om 'doctored images' uitvoeriger te kunnen detecteren en analyseren? Dan zijn de tools die we deze en aankomende weken behandelen voor jou!

Gaan we deepfakes maken?

Tijdens het schrijfproces voor ons aankomend boek komen Marlies en ik van alles tegen: tools, methodes en modellen om creatief werk te maken met behulp van machine learning en AI.

Een spannend maar ook controversieel onderwerp daarbij is de deepfake. Daar hebben we in deze nieuwsbrief nog niet al teveel aandacht aan besteed. We beseffen: we kunnen er niet omheen. De aankomende weken geven we je dan ook tools for faking. Zo leer je eenvoudig niet-bestaande gezichten, landschappen en synthetische stemmen te genereren. En misschien wel een deepfake te maken ... 🤔

Veel manipuleer- en detecteerplezier.

📚 Ps. Marlies en ik zijn trouwens wel benieuwd: heb je sinds vorige week nog geoefend met algoritmisch denken? Of juist nieuwe/ meer vragen gekregen? Laat het ons weten.

Deze week: afbeeldingen!

We beginnen deze week met tools voor afbeeldingen. Het zijn eenvoudige apps om foto's en beelden mee te manipuleren, te genereren of juist bewerkingen door anderen te detecteren.

1. Manipuleren

👉🏽 cleanup.picturesBij deze tool staat: 'Verwijder in enkele seconden ongewenste objecten, personen of tekst uit uw foto.' En dat doet 'ie ook! Werkt in je browser, is snel en geeft best wel verbluffend resultaat. Hieronder een test. Duurde 7 seconde:

Links: de bronfoto - midden: gummen met Cleanup.pictures - rechts: resultaat

Toevoegen

Met Luminar AI van Skylum (gratis trial download voor MacOS en Windows) gaven we de clouds niet alleen wat extra friends met de Sky Enhancer, maar stelde de AI ook een betere compositie voor:

Links: bronfoto. Rechts: Luminar stelt andere compositie/uitsnede voor

2. Genereren

Met Face Generator van Generated Photos kun je uren zoet zijn, door alle variabelen en sliders eens lekker open te zetten of juist uit. Maak je synthetische schepsels 'sad', happy, 'disgusted' of neutraal. Je vindt er verder nog datasets van objecten en mensen, een tool om jezelf te anonimiseren en nog veel meer.

Deze persoon bestaat niet, maar haar uitdrukkingen wel - Face Generator

Of juist dezelfde persoon wat jonger - Face Generator

3. Detecteren van gemanipuleerd beeld

De voor de hand liggende speler op dit gebied is natuurlijk Adobe. Met de Neural Filters in Photoshop worden al mogelijkheden geboden om beeld met AI te manipuleren. Daarnaast is het bedrijf ook bezig met technologie voor juist de detectie van gemanipuleerd beeld, getuige demo-video's en papers die we online vonden. Helaas hebben we nog nergens toegang tot een werkende en beschikbare toepassing gevonden.

Maar... met de 👉🏽InVid browserextensies (Firefox en Chrome)  kun je beelden op webpagina's direct vanuit je browser op allerlei manieren onderzoeken. Kies je voor 'Image Forensic' dan worden er naast 'reguliere' technieken ook neurale netwerken gebruikt om de afbeelding op onregelmatigheden te controleren.

Foto's direct forensisch onderzoeken met de InVID-browserextensie

✅ Dat was 'm alweer!

Mocht je overigens ethische bezwaren hebben tegen dit soort creatie en manipulatie, lees dan de eerdere ethiek-edities eens.

Voor in de agenda

Donderdag 3 maart om 16:00 lanceert de gemeente van Amsterdam samen met World Enabled het Amsterdam for All project. 'Amsterdam zet kunstmatige intelligentie in om toegankelijkheid van de stad te meten.'

We hebben big tech massaal omarmd. Maar is het een warme omhelzing of verstikkende wurggreep? Word dit paasweekend getuige van een debat van evangelische proporties tussen tech nerds, technologie en gebruikers.