- Super Vision
- Posts
- De zeven takeaways van de politiedeepfake - 10 tips om te starten met AI - Super Vision
De zeven takeaways van de politiedeepfake - 10 tips om te starten met AI - Super Vision
Hi š
Wie zich verdiept in iets nieuws neemt de tegelijkertijd de magie er uit weg en de angst ervoor. Wat overblijft is een realistisch begrip en nieuwe kennis die je conceptueel en praktisch kunt gebruiken.
Dit is de tekst die hoort bij Tip 4: Experimenteer met nieuwe toepassingen.
Als er een experimentele (en controversiƫle) toepassing is van AI die deze week veel werd besproken, bekeken en beschreven, dan is het wel de deepfake van Sedar Soares, gemaakt in opdracht van de Nederlandse politie.
Deze (verlate) nieuwsbrief behandelt zeven dingen die we hier van kunnen leren. De take-aways in het kort?
Deepfakes:
zijn in te zetten voor maatschappelijke doeleinden,
hebben waarde,
zijn een nieuwe kunstvorm,
zijn een volgende stap in de media/tech-evolutie,
zijn nog niet volwassen,
bieden werkgelegenheid,
zijn gebaat bij transparantie.
Veel leesplezier.
Laurens
Ps. Wil je starten met AI voor je (creatieve) werk? š koop dan nu m'n boek The Art of AI of š©āš» volg een Training praktisch aan de slag met AI(start op 14 juni)
Zeven take-aways van de Sedar Soares-deepfake
"Het is niet niks om aan nabestaanden te vragen: āMag ik uw dierbare tot leven wekken in een deepfakevideo? We zijn ervan overtuigd dat het bijdraagt aan de opsporing, maar hebben het nog niet eerder gedaan.ā De familie moet er dan wel helemaal achterstaan.ā
Maar de familie had juist gewacht op een innovatie zoals deze. āEr is iets groots nodig om de dader op te sporen. Dit Ćs iets grootsā, reageerde zus Janet op de vraag van Daan."
Dit staat in het verantwoordingsartikel op politie.nl over de totstandkoming van de bekendste deepfake in Nederland deze week. Daan Annegarn, recherchekundige bij het Landelijk Team Opsporingscommunicatie benaderde vorig jaar de familie van Sedar. Hij had hen verteld dat er een nieuwe opsporingsmanier is en een nieuwe kans in deze zaak. Of ze ervoor open stonden om hier aan mee te werken.
De zeven take-aways n.a.v. de politiedeepfake zijn deze:
1. Je kunt AI inzetten voor een groot en menselijk doel.
De politiewoordvoerder gebruikt argumenten die voortkomen uit onderzoek, kennis en ervaring: "We weten steeds beter hoe we coldcases kunnen oplossen", zegt een medewerker van de politie op nos.nl. "Dat is door die getuigen en mensen met belangrijke informatie in het hart te raken." En deze zaak draait om een specifiek soort getuigen, zegt ze. "We zoeken bijvoorbeeld ook naar mensen die meer weten over die ripdeal. Dat gaat om andere getuigen dan als je oproept of iemand een specifieke zwarte auto heeft zien langsrijden."
2. Deepfakes hebben al bewezen waarde.
Deepfakes for good of āfairfakesā nuanceren het beeld van de dystopsiche angst voor de weaponized deepfake - voor het verspreiden van mis- en disinformatie, chantage, revenge/nudeporn of andere kwalijke doeleinden, door malicieuze actoren.
Kenner Sander Duivestein schreef afgelopen week op Marketingfacts dat er inmiddels verschillende varianten van de positieve deepfake in omloop zijn:
"Het is de deepfake van premier Mark Rutte die aandacht vraagt voor het klimaatprobleem, het is deepfake-therapie waarmee nabestaanden een interactief videogesprek met hun overleden dierbaren kunnen voeren om het verlies te verwerken, het is de voiceclone van de acteur Val Kilmer die zijn eigen stem heeft teruggekregen nadat hij deze verloren had aan de gevolgen van keelkanker, het is de deepfake van de overleden kunstenaar Salvador Dali die mensen door zijn eigen museum gidst, en laten we vooral David Beckham niet vergeten die door de technologie van Synthesia in staat is negen talen vloeiend te spreken. Het is slechts het topje van de ijsberg. We staan aan het begin van een tijdperk waarin we nog veel meer use cases van positieve (maar ook negatieve) deepfakes gaan meemaken."
3. Deepfakes maken is een nieuwe kunstvorm.
In dit artikel van Nick Kivits op Villamedia vertelt Bob de Jong alias DiepNep (ja, dat is weer diezelfde die ook meewerkte aan de Rutte-deepfake) dat het maken van de deepfake van Sedar een uitdaging was, waar hij maanden over deed. 'Voor een goede deepfake heb je duizenden fotoās van iemand nodig, die ook nog eens een hoge resolutie moeten hebben. In het geval van Sedar, die 13 jaar was toen hij werd doodgeschoten, waren die fotoās er niet.'
āDe familie kon ons twee fotoās geven, die niet van hele hoge kwaliteit warenā, aldus De Jong. Dat de kwaliteit van de fotoās relatief laag was is volgens hem logisch. In 2003 waren cameraās immers een stuk minder ver ontwikkeld dan nu. āIk heb allereerst een algoritme gebruikt om de beelden op te schalen. Daarna ben ik de kunstmatige intelligentie gaan trainen. Pas toen het ernaar uitzag dat het toch zou gaan lukken, zijn we plannen gaan maken om de oproep te gaan filmen.ā
Net als de eerder getipte deepfakevideoclip van Kendrick Lamar en mijn eerlijke verhaal over deepfakes (Super Vision #25) blijkt dat er specialisme en creativiteit voor nodig is om dit soort video's te kunnen maken. Het is eerder een kunst (en ambacht) om ze te vervaardigen dan alleen een technisch trucje. Niet zo eenvoudig dus, zoals ongeĆÆnformeerde alarmisten je doen geloven.
4. Deepfakes zijn een volgende stap in de media/tech-evolutie
De deepfake is nieuwe technologie toegepast in een bekende mediavorm, en dat is even wennen. Maar het is niet meer dan een volgende evolutie in ons denken over het begrip van realiteit. Socrates hield niet van schrift, fotografie draaide de schilderkunst de nek om en in Hilversum vonden ze Youtube heel lang vooral lastig. De deepfake voegt weer iets toe, en is zeker geen revolutie.
Christiaan Weijts vindt in zijn opiniestuk in NRC (š) dat het debat niet netjes volgens voorspelbaar script verloopt en dat de politie niet de juiste partij is in deze. Maar ehm... dit is toch inherent aan hoe een debat juist ontstaat ?!
Enfin, wen maar aan deepfakes, ze zijn here to stay; soms eng, vaker een prima middel. Bedank de politie, Kendrick en De Correspondent juist, Christiaan!
5. De deepfake is nog niet volwassen
Wat betreft het debat erover en het gemeengoed raken ervan, is de deepfake nog niet volwassen. In feite is het bewegend, geregistreerd beeld dat gemanipuleerd is, al dan niet gemaakt uit het niets, met behulp van AI-systemen.
De inhoud van de deepfakevideo bestaat tegelijkertijd wel en niet. Maar deze hybride vorm kennen we allang van LARPāing, cosplay, Pokemon Go, TikTok-filters, Marvelfilms en toepassingen binnen documentaires. Dat er soms dingen misgaan zoals bij die over Antony Bourdain en dat deepfakes soms worden bejubeld, zoals bij DeCorrespondent en Kendrick Lamar, geeft aan dat we middenin in de volwassenwording van de toepassing zitten.
6. Deepfakes bieden nieuwe werkgelegenheid
Ook al wordt voor elke grote deepfake in Nederland steeds dezelfde expert gevraagd, er zijn er meer. Naast kunst en ambacht, uitgevoerd door de de eerste pioniers, ontstaat er ook een industrie om de deepfake heen. Nederlandse bedrijven als Fairfake en Duckduckgoose bouwen detectoren om gemanipuleerde video's te analyseren en te herkennen. Bij Fairfake kun je ze ook laten maken, net als bij XS2Content. We gaan hier nog veel meer ontwikkelingen zien...
7. Transparantie werkt
Onder de Europese Digital Services Act (en aankomende AI Act) zijn bedrijven verplicht om gemanipuleerde video's te labelen. Rechtshandhavingsinstanties hoeven dit in sommige gevallen niet, maar de pro-actieve transparantie van de politie lijkt te werken. Het publiek is minder onaangenaam verrast wanneer duidelijk is dat het om deepfakes gaat.
Is er geen transparantie maar twijfel, dan doe je er goed aan om te bedenken wie - welke agenda, persoon of organisatie - er baat heeft bij de video en de boodschap.
Wil je nog meer weten of deepfakes en technieken en tools om ze mee te detecteren? Lees dan The Art of AI
Bestel The Art of AI nu!
Trots als een š¦ zijn we. Sinds 25 mei is ons boek, The Art of AI , uit. Hierin werpen Marlies van der Wees en ik een praktische blik op hoe het creatieve proces en AI hand in hand gaan en zetten we de kansen en gevaren van kunstmatige intelligentie uiteen. OĆ³k als je geen programmeerkennis hebt, wiskundeknobbel of voorliefde voor statistiek.
Bevat twaalf interviews met verschillende AI-pioniers in de creatieve industrie en biedt een overzicht en uitleg van meer dan 70 applicaties die je assisteren bij de verschillende fasen van creatieve producties.