• Super Vision
  • Posts
  • De AI-pioniers van deze week: Serena Westra, Jan Jagers en Coen van de Ven - Super Vision #29

De AI-pioniers van deze week: Serena Westra, Jan Jagers en Coen van de Ven - Super Vision #29

Hi lezer 👋,

Hier weer drie namen uit de creatieve voorhoede van Vlaanderen en Nederland, als het gaat om toepassen van AI en ML.

Veel plezier weer! Groeten van Laurens en Marlies.

PS. De portretten van de pioniers zijn wederom gegenereerd door Snowpixel. Als enige instructie gaven we de voor- en achternaam; de AI van Snowpixel deed de rest.

10. Serena Westra (Koos service design)

Serena Westra is Senior Service Designer bij Koos Service Design. Ze maakt deel uit van het AI-by-design innovatieteam van OLX group. Ze leidt het OLX-squared initiatief, waar ze verantwoordelijk is voor het ontwerpen van een nieuwe manier van werken die machine learning, service design en experiment design combineert.

Ze heeft recent een whitepaper geschreven: '8 principles on building human-centred AI solutions'

11. Jan Jagers (Knack, deCheckers)

Jan Jagers is factchecker bij Knack Magazine en een van de initiatiefnemers van deCheckers. Hij ontwikkelde met o.a. Peter Burger en Alexander Pleijter (Nieuwscheckers.nl, Universiteit Leiden) en machine learning engineer Rafael Hautekiet de online claimdetectietool FactRank. Het belang van zijn werk - het controleren van feiten - legt Jan als volgt uit:

"Factchecks zijn er niet om te overtuigen; ze zijn een bescheiden poging om te achterhalen hoe het zit. Maar belangrijk: die poging is wél ambitieus, want met transparant bewijs onderbouwd.”

12. Coen van de Ven (De Groene Amsterdammer)

Toen Kajsa Ollongren, de toenmalige Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken, in 2018 stelde dat er Russische propaganda verspreid werd in Nederland, wilde onderzoeksjournalist Coen van de Ven weten: “Wat doen die Russen dan eigenlijk?” Hij ontmoette Robert van der Noordaa (“een klassieke nerd”) en met subsidie van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten werkten ze samen aan onderzoek dat uitmondde in de publicatie ‘Het MH17-complot - de invloed van Russische internettrollen’. Ze toonden met hun data-onderzoek aan dat er meer dan 100.000 tweets verstuurd waren om de online discussie in Nederland over de vliegramp te beïnvloeden. “Dat is meer dan bij Amerikaanse verkiezingen het geval was. Dat was meganieuws,” vertelde Coen toen we hem thuis spraken aan zijn eettafel.

Alhoewel hij tegenwoordig veel in Den Haag is te vinden, heeft Coen, als een van de drijvende krachten achter het Data en Debat-programma van De Groene, de mogelijkheden van machine learning en het samenwerken met engineers goed omarmd.

In nieuwsbrief #2 behandelde ik al een bijzonder project waar Coen aan meewerkte.

✅ Dat was 'm alweer!

We gaan er even tussenuit. Laat ons via een reply weten wat je tot nu toe van deze (en eerdere) edities vond. Geef aan over welke AI-onderwerpen of AI-toepassingen je meer wilt weten.